Konuşma ve para birimi

Hollanda’da Hollandaca konuşulur. Flemenkçe, kuzey Belçika’da konuşulan bir dil. Hollandaca da bu dilin bir lehçesidir. Konuşma ve grameri aynı olsa da aksan ve kullanılan kelimeler farklılık gösterebilir. Genelde herkes İngilizce ve Almanca’yı iyi düzeyde bilir. Amsterdam’da dolaşırken İngilizceniz varsa gayet rahat iletişim kurabilirsiniz. Para birimi diğer birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Euro’dur.

Amsterdam'da kaç gün kalmalı?

Bu sizin Amsterdam’da ne görmek istediğinize bağlı. Bizim size tavsiyemiz 3 gün. Tabii ki 1 haftalık izninizde Amsterdam ve çevresindeki şehirleri de rahatlıkla gezebilirsiniz.

Amsterdam'ın musluk suyu

Hollanda’nın bütün şehirlerinde olduğu gibi Amsterdam’ın musluk suyu içilebilir. İçme suyunun en kaliteli olduğu şehir Amsterdam olarak bilinmekte.

Daha fazla bilgi için linke bakabilirsiniz. LINK>

Amsterdam'da resmi tatil günleri

Resmi tatil günlerinde bankalar, okul ve işyerleri kapalıdır. market ve dükkanlar genelde açıktır ama onlar da erken kapanabilirler aklınızda olsun.

1 Ocak yeni yılın ilk günü, resmi tatildir.

9 ve 10 Nisan 1. ve 2. Paskalya günleridir. Birçok işyeri ve resmi kurumlar tatildir.

27 Nisan Hollanda kralı Williem Alexander’ın doğum günüdür. Kral’ın doğum günü panayır şeklinde kutlanır. Şehir merkezi çok kalabalıktır, toplu taşım araçları işlemez.

5 Mayıs. Hollanda’nın ulusal bağımsızlık günüdür. 2. Dünya savaşı gazileri ve şehitleri 5 Mayıs’ta anılır. Dam meydanında saygı duruşu yapılır.

28 ve 29 Mayıs 1. Ve 2. Pinkster günü olarak tatildir.

5 Aralık geleneksel Sint Nicolas (Türkiye’de Demre’de doğan gerçek Noel baba!) Hollandalı aileler içinde kutlanır (Sinterklaas). Güne özgün şeker ve çikolataları her köşe başında görebilirsiniz!

25 Aralık bütün Hristiyan aleminde olduğu gibi Noel’in 1. Günü Hollanda’da da kutlanır. Genelde aile arasında Noel yemeği yenir. Restaurant’larda özel menüler verilir. 26 Aralık (sadece Hollanda’ya özgü olsa gerek) 2. Noel olarak kutlanır. 2. Noel günü aile büyükleri ziyaret edilir.